fbpx

На сайті Посольства Республіки Польща в Україні з’явилася оновлена інформація з приводу правил перетину кордону Республіки Польща на час посиленого епідемічного контролю у зв’язку з другою хвилею пандемії COVID-19.

Зауважимо, що актуальні принципи та обмеження діють щонайменше до 9 квітня 2021 року і можуть бути в разі необхідності подовжені. Також варто зазначити, що в «червоній зоні» знаходиться вся Польща, отже – всі винятки та обмеження в однаковій мірі діють по всій території Польщі.

Правоохоронці, в першу чергу, контролюватимуть дотримання вимоги обов’язкового носіння маски в громадських місцях, та дотримання вимог проходження карантину після перетину кордону.

Носіння маски, що затуляє ніс та рот, вимагається в громадських місцях, у тому числі на вулиці, на дорогах і площах, на кладовищах, пішохідних доріжках, бульварах, автостоянках, лісових паркінгах, в транспорті, закладах обслуговування, релігійних спорудах. Це обмеження не поширюється при подорожі особистою машиною.
Важливо! Затуляти ніс і рот можна тільки маскою. Хустки, шарфи, щитки заборонені, оскільки вони не захищають від вірусу!

Обмеження стосуються, зокрема, осіб, які перетинають кордон Республіки Польща, що є зовнішнім кордоном ЄС, що визначений положеннями ст. 2 пункт 2 Розпорядження Європейського Парламенту та Ради (ЄС) 2016/399 від 9 березня про Кодекс правил ЄС, що регулює переміщення людей через кордони (Кодекс кордонів Шенгенської зони).


На територію Польщі можуть в’їхати:

  1. іноземці, які керують транспортним засобом для перевезення людей або вантажів, а їх поїздка відбувається в межах професійної діяльності, що полягає в перевезенні вантажів чи перевезенні пасажирів;
  2. водії, що виконують автомобільні перевезення в межах міжнародних автомобільних перевезень або міжнародних комбінованих перевезень, які їдуть транзитом через територію Республіки Польщі транспортними засобами іншими, ніж транспортний засіб, яким вони виконують автомобільні перевезення:
    — з метою відпочинку на території країни проживання,
    — після вищезгаданого відпочинку за кордоном чи після перерви у виконанні робіт згідно з умовами, визначеними Законом про робочий час водіїв.

Карантин повинні проходити особи, які перетинають державний кордон будь-яким транспортним засобом або пішки. При цьому, на певне коло осіб не поширюється обов’язок відбувати карантин при перетині кордону Республіки Польща під час виконання ними професійної діяльності, зокрема:

  • водіїв, які виконують автомобільні перевезення в області міжнародних автомобільних перевезень або міжнародних комбінованих перевезень;
  • водіїв, які здійснюють автомобільні перевезеннях транспортними засобами загальною масою, що не перевищує 3,5 тони, для комерційного або неприбуткового перевезення вантажів;
  • водіїв, які здійснюють автомобільні перевезення транспортними засобами, призначеними для перевезення більше 7 і не більше 9 осіб, включаючи водія, в області міжнародних комерційних автомобільних перевезень пасажирів.

Домашня ізоляція триває 10 днів, якщо у пацієнта не проявились симптоми COVID-19.

Зауважимо, що з 23 січня особи з негативним результатом тесту на SARS-CoV-2 звільняються від обов’язку відбувати карантин. Тест необхідно пройти до перетину кордону. Результати тесту є дійсними протягом 48 годин із моменту їх отримання. Також, з 28 грудня особи, що мають щеплення проти COVID-19, звільняються від обов’язкового карантину (на підставі довідки про щеплення проти COVID-19).

На час карантинних обмежень, діє заборона на діяльність стаціонарних ресторанів. Дозволяється лише приготування і видача їжі на виніс та приготування їжі та її доставка. У готелях дозволено працювати ресторанам, але тільки для гостей готелю, які зупиняються в готелі принаймні на одну ніч. Дозволяється робота ресторанів у готелях, але лише для доставки страв гостям готелю до номерів.

Готелі закриті. Винятки становлять, зокрема, готелі для працівників, а також помешкання для ночівлі, що надаються в межах ділових поїздок.

Також ви можете стежити за нашими новинами в офіційному телеграм каналі Страхової Компанії "Перша"
Не знаєте яку страховку вибрати?
Білічук Ілона
Білічук Ілона
Експерт зі страхування
м. Рівне